Opwaarts: Antifoon

Let op: Voor de ligplaatsen dien je een eigen luchtbed mee te nemen

Antifoon is een neoklassieke muziekbeleving met een hedendaagse elektronische twist. Het is een nieuw initiatief van de componist-muzikanten Bas van Nienes (Mensenkinderen, Dansu) en Arjan de Wit (ISLE, Canvas Blanco). Het begon allemaal met de ontdekking van een pagina uit een antifonarium, een bundel met daarin 800 jaar oude Gregoriaanse gezangen. Toen Van Nienes en De Wit de muziek ontdekten, wekte het de nieuwsgierigheid naar hoe deze serene gezangen vroeger hebben geklonken en gaf het de makers inspiratie voor het creëren van hedendaagse muziek. Antifoon betekent letterlijk ‘tegenstem’ of ‘tegengeluid’. Voor de componisten staat het symbool voor het groeiende contrast in ons dagelijks leven: hoe verhoudt de massale, continue informatiestroom die wij tot ons nemen zich tot 800 jaar geleden? We lijken steeds verder weg te staan van onze zintuiglijke beleving. We zijn in beslag genomen door digitale prikkels die als doel hebben onze aandacht zo veel mogelijk vast te houden. Tijdens het concert gaat de luisteraar op reis van vroeger naar nu. Er zijn momenten van verstilling en ruimte voor contemplatie; vervolgens wordt men weer wakker geschud. Antifoon speelt met akoestische en elektronische instrumenten, waarmee een dromerige klankwereld ontstaat en de luisteraar getrakteerd wordt op een bijzondere muzikale beleving.

Een greep uit de reacties n.a.v. het eerste concert van Antifoon in de Grote Kerk te Dordrecht:

Dank voor deze avond. Het was prachtig, zeer verrassend weer, heel bijzonder.

Het was een bijzondere muzikale reis!

Diep onder de indruk van het muziekstuk. Ik had grote delen m’n ogen dicht, zoveel prachtige,interessante muzikale indrukken tegelijk!

Concert was grandioos en super inspirerend.

Ik vond t echt super. Was voor mij echt muziek waar je voor jezelf allerlei beelden, filmpjes van de middeleeuwen tot nu erbij kon visualiseren. Ik maak alles visueel dus dat vond ik echt heel cool!