First Time Voters: Europese Verkiezingen 2024

Voor iedereen die gaat stemmen!

gratis
overige

Datum

do 30 mei 2024

Locatie

Machine 3

Deuren open

19:00

Aanvang

19:30

Op donderdag 6 juni zijn de Europese verkiezingen in Nederland.

Nederland is onderdeel van de Europese Unie. Dat betekent dat Nederland veel samenwerkt met andere Europese landen. In veel landen in de EU kun je bijvoorbeeld met de euro betalen. Ook mogen burgers van EU landen vrij door andere landen in de EU reizen en er zelfs naartoe verhuizen. Binnen de EU geldt er ook een aantal regels voor alle landen. Denk bijvoorbeeld aan eisen waaraan studies, dierenwelzijn en klimaatbeleid aan moeten voldoen. Deze regels worden gemaakt door de EU.

En jij mag, met het rode potlood, beslissen op welke partij je stemt. Maar waar stem je eigenlijk voor? Wat gaan deze partijen dan voor jou betekenen? Ga je gebruik maken van je stemrecht? Of is politiek voor jou een stoffige bende en voel je je niet gehoord?

Vanuit deze vraag organiseren Kunstmin, Bibelot, Popcentrale, en Bibliotheek Aan Zet een music & talk, speciaal voor iedereen die mag gaan stemmen.

Onderwerpen als veiligheid, klimaat, werkgelegenheid, studie, wonen en cultuur worden ter sprake gebracht. We initiëren goede gesprekken en mikken op stevige debatten tussen de jongeren en politici over actuele en relevante onderwerpen.

Van alle politieke partijen die meedoen bij deze verkiezingen wordt het jongste lid uitgenodigd om plaats te nemen aan tafel in diverse gespreksrondes. Deze leden wordt het hemd van het lijf gevraagd over de belangrijkste thema’s binnen de verkiezingen. Zo wordt het tijdens het stemmen straks nog makkelijker om te bepalen welk rondje je uiteindelijk rood gaat kleuren op je stembiljet.

Doe mee, kom erachter wat deze verkiezing betekent en stel al je vragen over jouw stemrecht. Nog niet overtuigd? De avond wordt muzikaal ondersteund door een artiest, saai zal het dus zeker niet worden!

Binnenkort in Bibelot