Bibelot

De popzalen van Bibelot zijn sinds donderdag 12 maart leeg. Vanaf september presenteren we een divers aangepast programma. Afhankelijk van de maatregelen op 1,5 meter afstand, met 30 personen of zelfs volledig online. We missen de springende massa mensen, de gitaarsolo’s en de moshpits. De muren zijn nog nooit zo lang zweetloos geweest. Natuurlijk staat ook bij ons gezondheid voorop en snappen we dat maatregelen nodig zijn om dit te garanderen. Maar met die maatregelen programmeren, dat gaat gewoon niet zomaar.

In de maanden voor september hebben we onze Main Stage omgebouwd tot tv-studio. Want een popzaal zonder actie? Dat kan natuurlijk niet. We spraken met artiesten, ondernemers en initiatiefnemers. Ook gebruiken we ons podium voor het maken van livestreams. Het maken van deze live-opnames was een verademing na een periode vol oorverdovende stilte, maar ook hier missen we ons publiek.

Er kunnen toch weer evenementen plaatsvinden?
Deze vraag hebben langzamerhand alle podia wel een keer gesteld gekregen. Vooral nadat de maatregelen versoepeld werden, heerste het beeld dat we weer volop konden programmeren. Helaas is de werkelijkheid anders en zijn de mogelijkheden nog steeds erg beperkt. We rekenen even voor wat de huidige maatregelen voor Bibelot en andere podia in Nederland betekenen:

De kosten van het organiseren van een evenement worden gedekt door de ticketverkoop. Behalve de gage van de artiest gaat het ook om bijkomende kosten als licht- en geluidstechnici, catering, de commissie van het boekingskantoor, promotiekosten, beveiliging, schoonmaak en ga zo maar door. Voor deze bijkomende kosten is bij een normale zaalcapaciteit 2,5 tot 3 euro per ticket nodig. Toen de capaciteit door de maatregelen slechts 10% was, was ruim 25 euro per ticket nodig. Als we maar 30 personen mogen ontvangen, is het benodigde bedrag per ticket nog hoger. En daarbij komt natuurlijk nog de gage voor de artiest. Alleen als we absurde bedragen hanteren voor een ticket, komen we uit de kosten.

En dan hebben we het nog niet over de sfeer gehad. Want een concertervaring met een handjevol mede-bezoekers op een stoeltje is leuk, voor één of twee keer. Een echte concertervaring is oorverdovend of juist heel dichtbij en intiem, het is samen beleven. Om nog maar te zwijgen over een dansfeest. En juist dat samen is met de huidige maatregelen ver weg. 

Met jouw hulp blijven we programmeren
Begrijp ons niet verkeerd, we willen door. Ons hart gaat sneller kloppen van livemuziek en we zetten alles op alles om te kunnen blijven programmeren. We organiseren 1,5 meter concerten en presenteren een livestream reeks. Ook maken we programma dat aangepast is op de huidige maatregelen, zoals de 1,5 meter editie van de MegaMuziekQuiz. De realiteit is zo: in een 1,5 meter samenleving redden we het niet. Een zaalbezetting van 30 personen biedt geen mogelijkheid op een rendabel businessmodel. Harde woorden, maar we laten ons niet ontmoedigen. Bibelot bestaat niet voor niets al 53 jaar.

Met jouw hulp blijven we programmeren, want met meer steun is er meer mogelijk. Misschien niet zo veel en vaak als dat je van ons gewend bent, maar genoeg om het vuur niet te laten doven. We gaan door. Net zo lang tot het zweet weer van onze muren druipt.